Hem

Tjänster
TELEFONI
Bredband
Webhotell
E-post tjänster
Domänregistrering
Blanketter
Beställ
Abonnentservice
Feedback
Företagsinfo
Huvudsidan

Generella frågor & Svar om bredband [Start]
Har du frågor som inte besvaras här, maila oss på info@ymex.se så får du svar samtidigt som vi kan uppdatera denna sida!
Till sidans topp Upp

Vad är egentligen bredband?
Svar:
Bredband har blivit ett populäriserat uttryck för snabb dataaccess med mängder av nya tjänster till enskilda hushåll och företag. Egentligen betyder "bredband" ingenting annat än "att föra över stora mängder digital data på kort tid" jämförelsevis mot gänse tillgängliga metoder såsom modem.

Till sidans topp Upp

Hur snabbt skall bredband vara?
Svar:
IT-infrastrukturutredningen har slarvigt uttryckt att Bredband "skall vara minst 2 mbps" och IT-kommissionen går med parollen "5 megabit till alla i hela sverige". Dessvärre är detta mer ett uttryck för en vision än realitet - speciellt eftersom infrastrukturen i Sverige inte räcker för denna vision. Konsumentverket har bemött anmälningar med att citat: "någon entydig definition av vad bredband inte existerar" och att citat: Kraven på vad bredband ska "vara" -  förändras, och därför är det nog dumt att sätta en exakt gräns

Till sidans topp Upp

Får jag TV-kanalerna via bredband?
Svar:
Vissa operatörer hävdar att så är fallet, men detta är fortfarande en vision. För att överföra TV-kanaler som motsvarar dagens TV kvalité så krävs kring 5 mbps för en enskild TV-kanal och även om man nyttjar dagens möjlighet med digital teknik och komprimering så ligger det fortfarande inte inom hastigheter som är rimliga. Utsändningar med lägre kvalité såsom video-telefoni är dock möjliga. De operatörer som idag utlovar TV-utsändning, Video on-demand och liknande tjänster sänder inte detta med digital teknik inom själva bredbandsaccessen - utan de nyttjar den befintliga kabel-TV anslutningen - dvs, man blandar helt enkelt TV och data inom fastighetens nät. Tyvärr innebär också detta att mycket få villaägare kan räkna med att få tillgång till TV-tjänster i bredbandsnät inom den närmaste framtiden.

Till sidans topp Upp

Kan jag få telefonabonnemang via bredband?
Svar:
Ja, under maj-juni 2004 introducerar vi detta. I princip innebär detta att du kan använda dina vanliga telefoner (eller datorn) men utnyttjar bredbandsanslutningen även för telefoni. Största vinsten får du som har bredband via lägenhet, fiber, trådlöst eller kabeltv - här kan du helt komma ifrån fasta avgifter för din telefoni. Du som har ADSL måste tyvärr ha ett telefoniabonnemnag via telejacket för att kunna få ADSL - vilket gör att vinsterna med IP-telefoni inte blir lika dramatiska. PTS (Post och tele-styrelsen) undersöker om om det är skäligt av telia att kräva denna avgift....

Till sidans topp Upp

Det finns många sätt ansluta, vilket är bäst?
Svar:
Svaren är lika många som alternativen Det är dina förutsättningar som avgör. Bor du i hyresfastighet och fastighetsnät finns installerat, då är antagligen detta det bästa och billigaste alternativet, men du kan självfallet välja ett ADSL (telia mfl operatörer) eller trådlöst abonnemang om pris och tjänstealternativet tilltalar dej bättre där. Söker du i första hand stor bandbredd så är fastighetsnätet troligen snabbast. För villaägaren minskar möjligheten till val. Bor du centralt i radhusområde kan mostvarande alternativ som för hyresfastighet finnas, men bor du i glebygd är du hänvisad till ADSL eller trådlösa alternativ. Fiberlösningar är ännu alltför kostsamt att dra till enskilda hushåll, men ger överlägset bäst prestanda.

Till sidans topp Upp

Om jag beställer ett abonnemang - får jag då garanterat 2 megabit?
Svar:
Troligen inte. Olika operatörer har olika lösningar och ger också tillgång till olika stor bandbredd. Telia ADSL medger exemeplvis 512Kbit 95% av tiden och även Ymex medger samma nivå. Hastigheten kan dock vara betydligt högre och ibland lägre. Bredbandsbolaget garanterar 10mbps till alla, men även detta är en relativ siffra eftersom det då avses ett lokalt nätverk inom hyresfastighet med hastigheten 10Mbps - vad sen hela nätet har för anslutning mot Internet är olika från fastighet till fastighet, och avgörs troligen utifrån hur stor andel anslutna som finns. Huruvida man delar bandbredden med fler är inte en fråga, utan en självklarhet - alla delar bandbredd med en mängd kunder, hur många - det avgörs utifrån hur stor bandbredd som finns i grunden och typ av kund. En bandbredd om ex 2mbps kan faktiskt delas av ofantligt många, men ändå upplever varje kund som att den har tillgång till hela - eller i stort sett hela bandbredden, detta är en naturlig effekt som alla operatörer måste använda i sina kalkyler, sen gäller bara hur hårt detta pressas...

Till sidans topp Upp

Kommer priserna att gå ned snart? (2002)
Svar:
Nej, troligen kommer de flesta aktörer på marknaden att höja månadskostnaden aningen - eller begränsa trafiken. Nivåer kring 300-500kr har diskuterats av flera operatörer. Ymex abonnemang har redan prissatts utifrån prestanda och är inte aktuellt för prishöjning inom överskådlig framtid.

Till sidans topp Upp

 


Senast uppdaterad december 20, 2013 09:37
© 2000 Ymex AB. All rights reserved. Terms of Use.
Other products and companies referred to herein are trademarks or registered trademarks of their respective companies or mark holders.